Lidt om at være grundig

“Quit making excuses, putting it off, complaining about it, dreaming about it, whining about it, crying about it, believing you can’t, worrying if you can, waiting until you are older, skinnier, richer, braver, or all around better. Suck it up, hold on tight, say a prayer, make a plan and just do it!”

En helt almindelig tirsdag i starten af november tog jeg mig selv i at sidde efter en løbetur og være en smule frustreret over, at jeg følte mig i dårlig form. Jeg havde lige løbet 12 km. og var ikke tilfreds med, hvordan turen var forløbet. Jeg havde en følelse af, at min puls var for høj i forhold hvad den burde være. Det er i sig selv noget pjat… Først og fremmest fordi min puls jo altid er lige præcis, som den skal være under de givne omstændigheder. Dernæst fordi, at jeg ikke bruger min puls aktivt i min træning, men derimod de pace-zoner, som er resultatet af den aeroscan-test, som jeg har fået lavet ved Hechmann Running – og helt ærlig, hvorfor fanden er det pludselig et problem, at min puls var 5-10 slag højere end normalt på sådan en helt almindelig tirsdag i november. Måske var det fordi, at jeg lige skulle affinde mig med, at jeg faktisk ikke var i top-form, som jeg havde oplevet i ugerne op til HCA Marathon og i særdeleshed til Copenhagen Marathon. Jeg vidste jo også godt hvorfor. Min krop var stadig igang med at restituere og komme sig ovenpå det marathon, som jeg havde løbet 4 uger forinden i Odense. Jeg kan i særdeleshed mærke den træthed, som jeg føler akkumulerer sig i min krop ovenpå at have løbet 42 kilometer. Jeg forundres og beundrer tit dem, der kan løbe marathon flere gange om måneden. Ovenpå begge mine marathon-løb i 2016 har benene føltes klar forholdsvis hurtigt, men til gengæld mærkes kroppen af en træthed, der gør at løbeturene føles overraskende hårde i ugerne efter.

img_0757

Det handler naturligvis om, at min krop ikke er vant til at løbe marathon-løb hele tiden og det kommer den heller ikke til at vende sig til. Det er ikke mit mål. Jeg har fortsat et ønske og et mål om at løbe 2-3 marathon-løb om året, hvor jeg har et selvstændigt mål til hvert løb. De gange, hvor jeg så stiller til start i et løb, vil jeg satme også have gjort alt hvad jeg kan for at være så skarp som overhovedet muligt. Jeg vil være i så god form som muligt og løbe så godt som muligt. Men som David Møller fra Aalborg AM, der også er selvstændig løbecoach, sagde en dag, hvor jeg løb sammen med ham og nogle andre i AaRun, at “hvis man vil løbe godt, skal man også kunne løbe ringe”. Det var jo ord, der var til at forstå! Der er 5 måneder til at jeg skal løbe Hamburg Marathon og jeg spekulerer på, om jeg havde forventet at være i topform de næste 5 måneder. Svaret på det spørgsmål kender jeg jo godt. Selvfølgelig skal jeg ikke det! Måske er dette tiden, hvor jeg skal løbe “ringe”? Måske er det nu, hvor jeg skal huske mig selv på, at jeg ikke skal være i topform lige nu? Jeg skal træne, så jeg er i den bedst mulige form, når starten går i Hamburg.

img_0858

Det lyder jo ligetil, men nogle gange er det svært at overbevise mig selv om det mentalt. Jeg kan godt have en tendens til at “glemme” målet lidt og lade mig distrahere af ligegyldige detaljer, såsom hvor mange kilometer jeg nu lige har løbet denne måned og om, hvad min puls var på en helt almindelig tirsdag i starten af november. Jeg har et mål om, at jeg skal være i bedre form, end jeg nogensinde har været til foråret. Det er nøgleordet. Til foråret. Ikke nu, men om flere måneder. Det betyder dog heller ikke, at jeg bare slår op i banen, stiller løbeskoene bagerst i skabet og tilmelder mig samtlige streaming -tjenester på nettet. Tværtimod. Jeg har vejen til mit mål på min telefon.

Vejen til den bedste form nogensinde ligger i TrainingPeaks, som er den app, der rummer mit træningsprogram fra Hechmann Running. Jeg er koblet op på et grundtræningsprogram, der skal gøre mig klar til det konkurrence-forberedende program, som jeg skal følge senere frem mod Hamburg Marathon. Egentlig ligger det jo i navnet på mit træningsprogram – nemlig at der er tale om, at jeg træner nogle af de grundlæggende elementer i mit løb. Elementer, som jeg skal trække på senere i min træning. Fokus-områder, som jeg træner med alt den grundighed og ihærdighed, som jeg kan mønstre, fordi jeg ved, at jeg på den måde er med til at give mig selv det bedste udgangspunkt.

img_0874

Men hvilke grundlæggende elementer er der så tale om? En af de ting, som er en del af min træning i løbet af efteråret og vinteren er trailløb. Om sommeren løber jeg udelukkende på asfalten i byen,  men i perioden henover vinteren skifter jeg nogle gange underlaget ud til den knoldede og ujævne skovbund. Mit mål er at prioritere det en gang om ugen, men sådan går det ikke altid. Lige præcis trailløb kræver en smule mere planlægning end mine øvrige træningspas, da det også involverer transport til og fra de skovområder, som alt andet lige ikke findes i centrum af Aalborg og denne udfordring skal også lige passes ind i et dagsskema med fuldtidsarbejde og familieliv. Trailløb er ekstremt effektivt, da det stiller større krav til muskulaturen i ens ben og jeg bliver derfor tvunget til at aktivere baller, haser, lægge og svangmuskulatur mere i mit afsæt samtidig med, at jeg skal spænde mere op i musklerne i ryg og mave for at bevare en god teknik og overføre kraften fra mit afsæt til fremdrift. Derudover er bakkerne, forhindringer og tunge føre medvirkende til, at min puls uvægerlig ryger i vejret og med jævne mellemrum op i den røde zone. Egentlig er det ikke noget, som jeg bryder mig specielt meget om, men det træner min kondition og iltoptagelse og i sidste ende er det med til at forbedre min løbeøkonomi.

img_0860

Et andet element, som der adskiller sig fra min “normale” træning er de intervaller, som jeg løber. Når jeg træner specifikt frem mod et marathon, har jeg et ugentligt intervalpas, hvor jeg oftest løbe mellemlange eller lange intervaller fra 800 meter til 1500 meter. I løbet af min vintertræning er de i højere grad skiftet ud med såkaldte tempo-skift omkring mit tærskel-niveau eller mit AT-niveau, som det kaldes i oversigten på de zoner, som jeg har fået fra Hechmann Running. Det er først og fremmest med til at sikre, at intensiteten ikke bliver lige så høj, som den gør i de uger, hvor jeg træner efter et konkurrence-forberende program og i en periode, hvor kroppen også har brug for at restituere og forberede til de perioder, hvor der skrues op for intensiteten igen. Derudover er jeg med til at bibeholde kroppens evne til at optage ilt ved at arbejde omkring min syregrænse og i sidste ende flytte denne tærskel og dermed mit AT-niveau.img_0881

Hverken trailløb eller hårde temposkift er jo favoritter i min løbetræning. Det er hårdt og det er uden for min komfort-zone. Alligevel arbejder jeg så hårdt jeg kan. Jeg arbejder så grundigt jeg kan. Jeg arbejder grundigt fordi jeg tror på, at det er den eneste måde, hvorpå jeg kan flytte mig. Jeg bliver ikke en bedre løber af at ligge og fise den af i min komfort-zone. Jeg bliver bedre, stærkere og hurtigere af at komme udenfor den trygge tilstand. Af at mærke pulsen ryge helt op i det røde felt på en af de stejle bakker i Lundby Krat. Af at kæmpe for at hænge på løberen lige foran mig, når jeg løber tempo-skift med Aalborg Atletik & Motion. Det er hårdt. Selvfølgelig er det det og selvfølgelig har jeg dage, hvor jeg bare ikke gider. Så løber jeg alligevel. Hvorfor? Fordi hårdt arbejde altid betaler sig. Altid. Hvis jeg vil være en bedre løber kan jeg enten vælge at snakke om det eller gøre noget ved det. Jeg vælger det sidste. Derfor søger jeg hele tiden at være så grundig så mulig med den perfekte ramme, som mit træningsprogram fra Hechmann Running er med til at give mig. Så drop komfort-zonen og shut up and run! Stop snakken om at det du gerne vil og alle dine mål. Gå ud og jagt dem. Gå ud og arbejd stenhårdt for at opnå dem. Det lyder  måske super-plat og som en gigantisk kliche, men jeg er ligeglad og jeg siger det alligevel. Hvis jeg vil være den bedste udgave af mig selv, så koster det!

/Thomas


Skriv et svar